Road-legal e-step? Challenge Accepted

Door DarthPlastic op woensdag 1 augustus 2018 22:15 - Reacties (57)
Categorie: Tech, Views: 37.487

The road to succes: het legaal op de weg krijgen van een Xiaomi M365 elektrische step (e-step)


Foto's RDW-bezoek, keuring/controle en inslaan NL VIN-registratie (framenummer)

Inleiding
Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld verschijnen: elektrische steps. Dit is ook niet zo gek, want ze zijn licht, handzaam en je helpt het milieu een handje door elektrisch te rijden. Ideaal, zou je zeggen. Toch is er nog een groot nadeel aan het rijden op een elektrische step. Je mag er namelijk alleen mee op de openbare weg, als hij is erkend als bijzondere bromfiets. Ik ben sinds kort bezitter van een Xiaomi M365 en houd als ondernemer wel van een uitdaging, daarom ben ik als hobby op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wat ervoor nodig is om deze e-step legaal de weg op te krijgen.

UPDATE 05-2021
Helaas zijn er twee negatieve ontwikkelingen:
1) De verzekeraar stuurde mij dit jaar geen mooi nieuw verzekeringsplaatje, maar een opzeggingsbrief. Het is nu zoeken naar een nieuwe verzekeraar.
2) Onlangs sprak ik twee agenten die iemand met een e-step aanhielden. Hij kreeg een bekeuring van €300 (al was dat formeel aan de OvJ volgens de agent) en bij herhaalde overtreding een inbeslagname. De agent liet mij een web-app zien, die uitwees dat ze deze berijder moesten bekeuren.
Het is jammer om te zien dat de wetgeving nog (erg) achterloopt. Gelukkig is er een (steeds grotere) community waarin samen naar nieuwe oplossingen wordt gezocht. Voor meer informatie verwijs ik je als lezer graag naar dit forumtopic: Het grote elektrische steps topic

Inleiding
De Xiaomi M365 is een elektrische step die je vanuit China kunt importeren. Met zijn lichte gewicht (12,5kg, dus draagbaar) en kleine afmetingen, is hij gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Daarnaast ben je, zeker in de binnenstad, erg wendbaar en kun je je gemakkelijk van A naar B verplaatsen. Als IT-ondernemer en gadgetliefhebber vind ik dit ideaal vervoer voor in de binnenstad, je hebt immers geen gedonder met parkeren of drukte/files.

Step review
Er zijn online zéér veel reviews te vinden over deze step. Om een korte samenvatting te geven, de e-step weegt ca. 12,5kg, rijdt 20 á 25 km per uur, en heeft een actieradius van een kleine 30 kilometer afhankelijk van je rijgedrag. De step kost ongeveer € 350,- en komt inclusief extra bandenset en EU-charger. Het opladen duurt ca. 4 uur. Op een volle accu is de step het snelst. Als de step bijna leeg is kun je nog een stuk rijden maar wordt de snelheid en acceleratie verlaagd zodat je de langst mogelijke afstand kunt afleggen.
De step heeft zeer heldere LED-verlichting voor en achter en is uitgerust met een remlicht.
Als laatste wordt een leuke app meegeleverd om diverse instellingen vanaf je smartphone aan te kunnen passen. Tijdens het rijden is die app echter niet bruikbaar for obvious reasons.

Wetgeving
Een e-step is een voertuig met elektrische aandrijving (motor).
Om legaal met een elektrische step op de weg te kunnen, moet hij ten eerste aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet bijvoorbeeld verzekerd worden en je moet je houden aan de regels die ook voor snorfietsers gelden. Als jouw elektrische step, zoals die van mij, is geïmporteerd vanbuiten de Europese Unie of de Europese Vrijhandels Associatie, dan moet de RDW deze goedkeuren voordat je op de Nederlandse openbare weg mag rijden. Ik heb daarom bij de RDW opgevraagd wat de mogelijkheden zijn om een individuele goedkeuring te krijgen. Dit leek in de eerste instantie simpel: de gevraagde documentatie moest worden aangeleverd en er moest een VIN-nummer (framenummer) in de step aanwezig zijn. Dit laatste bleek niet zo simpel als gedacht. Het VIN-nummer kan namelijk alleen door de fabrikant worden ingeslagen en niet door particulieren. Je kunt wel een VIN-nummer laten ‘aanmaken’ door een losse individuele keuring aan te vragen en de step als zelfbouwvoertuig te zien. Hij wordt dan echter gekeurd als bromfiets/snorfiets. Dat vereist o.a. dat hij een zadel en spiegels krijgt. Het is technisch mogelijk om een zadel op je step te laten monteren, maar dan is het natuurlijk geen step meer. Bovendien is de keuring erg prijzig. Niet doen dus.

Toch besloot ik eens bij het RDW langs te gaan met mijn step om te achterhalen of er echt niet wat mogelijk is. Na álle documenten uitgebreid te hebben doorgenomen, heb ik uiteindelijk een mogelijkheid bij de RDW gevonden. Na intensief overleg met de keurmeester werd mij de mogelijkheid toegestaan om een VIN-nummer in mijn step te laten slaan en het voertuig te registreren als ‘bromfiets zonder kenteken’. Dit is de voertuigklasse waar o.a. scootmobielen ook in vallen en resulteert in een geldig NL VIN. Reden genoeg dus om een afspraak in te plannen.

Afspraak bij het RDW
De afspraak kun je het beste online inplannen onder het kopje ‘identificatie / inslag VIN’. Hier moet je ook een framenummer invoeren. Ik heb hier eerst het Xiaomi-nummer ingevoerd maar dit zorgde voor verwarring bij het RDW. Zij erkent Xiaomi namelijk niet als geregistreerde fabrikant. Het is daarom aan te raden om geen framenummer op te geven.

Ik kwam goed voorbereid naar de afspraak en nam alle denkbare documentatie, aankoopbewijzen en specificaties met mij mee. Dit bleek achteraf gezien technisch/juridisch niet nodig, maar wel zeer nuttig om de medewerkers te overtuigen. Wat wellicht wel helpt is om een uitgeprint A4’tje met daarop het merk, type en serienummer overgetypt mee te nemen, die je tussen de documentatie stopt. Zorg dat men begrijpt waarvoor je komt. De step moet geclassificeerd worden als ‘bromfiets zonder kenteken’. Dit begrepen ze bij het RDW eerst niet dus heb ik gerefereerd aan het willen classificeren als invalidenvoertuig. De RDW-keurmeester had zo zijn bedenkingen bij de geschiktheid van een step als invalidenvoertuig, maar uiteindelijk is de categorienaam ‘bromfiets zonder kenteken’ niet gelimiteerd aan invalidenvoertuigen en is dus besloten dat er een VIN-nummer op mijn step mocht worden ingeslagen. Wel benadrukte de keurmeester nog eens extra dat dit nummer an-sich nog niet betekent dat de step legaal de weg op mag.


Intern RDW-formulier (links) waarop je de juiste vinkjes aangekruist ziet staan (rechts), na lang praten

Het VIN-nummer dat voor mijn step is aangemaakt is een RDW-custom VIN uit de reeks voor zelf uitgegeven nummers. Wat belangrijk om te vermelden is dat het om een elektrische step met voorwielaandrijving gaat, zodat je een VIN-nummer uit de juiste categorie krijgt. Het VIN-nummer wordt vervolgens altijd rechts op het chassis ingeslagen. Met een groot apparaat ponsen ze het nummer erin, zo dicht mogelijk bij de aandrijving. In mijn geval was dit op de zijkant van de batterijbak.

Opvallend te vermelden is dat er geen uitgebreide technische keuring of proefrit heeft plaatsgevonden. Er werden wat eenvoudige vragen gesteld over de verlichting en reflectoren en daarmee was de zaak afgedaan. Men wil weten hoe de aandrijving werkt en hoe de remmen werken. Van tevoren had ik wel een reflector om de stuurstang bevestigd, deze kwam ook direct door de keuring heen. Na het betalen van de leges, totaal € 84,- , was alles afgerond en liep ik trots met mijn step mét VIN-nummer weer naar buiten.
Je krijgt geen keuringscertificaat o.i.d. mee, wél een factuur waarop je nieuwe VIN vermeld staat.

Kentekenplaat vs Verzekeringsplaat
Een niet-kentekenplichtige bromfiets hoeft, zoals de naam al zegt, geen kenteken te voeren. De plicht om verzekerd rond te rijden blijft echter van kracht. Je bent niet onder je reguliere WA-verzekering gedekt als je schade aan iemand anders veroorzaakt tijdens het besturen van een voertuig. Om die reden is het wettelijk verplicht om je voertuig te verzekeren.

Verzekering
Ik ben opzoek gegaan naar een verzekeraar die bromfietsen accepteert, in het bijzonder de niet-kentekenplichtige bromfietsen.
Een eerste poging om mijn elektrische step te verzekeren op basis van het Xiaomi serienummer is afgewezen vanwege het missen van een officieël erkend VIN-nummer. Nu mijn elektrische step een NL-registratie met RDW-geldig VIN heeft, heb ik een verzekeraar gezocht en gevonden die dit wil uitvoeren. Niet elke verzekeraar zal dit willen doen. Het grootste nadeel is namelijk dat Xiaomi geen Europese typegoedkeuring heeft aangevraagd. Dit betekent dat sommige grote verzekeraars de step niet accepteren. Hier kom je echter snel zelf achter na het aanvragen van je polis.
Via e-mail heb ik nog contact gehad om de verzekering te laten bevestigen. Daar wordt model Xiaomi M365 bevestigd. Vervolgens kreeg ik een e-mail met acceptatiemelding.

Acceptatie
Na enkele dagen wachten was het eindelijk zo ver: Het verzekeringsplaatje, polisbladen en een groene verzekeringskaart in de brievenbus! In plaats van het blikken plaatje is het verzekeringsplaatje tegenwoordig een reflecterende kunststof sticker. Nette montage is een uitdaging. Ik laat een klein dibond plaatje op maat maken om de verzekeringssticker netjes op de achterbumper te kunnen bevestigen.

https://tweakers.net/ext/f/ZhlJ09wTCO1jYDklE03JSMTP/full.png
De verzekeringsstukken: groene kaart en het verzekeringsplaatje

Montage verzekeringsplaatje
Op een rond spatbord is het nogal lastig om het verzekeringsplaatje netjes te monteren.
Door even binnen te lopen bij een scootmobielwinkel ben ik aan een kentekenhouder gekomen. (Typenummer: 25UN621, ik merk dat diverse webshops hem ook verkopen) De beugeltjes zijn met wat kracht te buigen en kunnen om de bumper heen. Vervolgens heb ik beide zijden om de bumper heen gebogen. Klein stukje tape om te borgen, en klaar :) Hij kan niet verschuiven omdat de houder strak boven het achterlicht vast zit.

https://tweakers.net/ext/f/QPoqzhi1Wojn10EQbe7KTeCc/full.jpg
Montage van de verzekeringsplaat

De proef op de som: Politiebezoek
Vervolgens de ultieme test: Met goede moed én alle stukken bij me ben ik naar het politiebureau gereden om mijn step te laten checken. Drie agenten hebben vol verbazing naar de step gekeken, met een even-zo-grote verbazing toen het VIN en verzekeringsbewijs naar voren kwam. Ik heb de nummers laten natrekken in hun systeem. En die zien er goed uit!
De step hoort op het fietspad en mag niet harder dan 25km/h; tevens dient het verzekeringsplaatje vast achterop de step gemonteerd te zijn en hoor je een verzekeringskaart/-bewijs te kunnen tonen bij controle. Men kan via een handheld checken of de verzekering geldig en actief is. Als je je gedraagt in het verkeer, zou het rijden van deze step niet tot problemen moeten leiden. Je zult géén harde verklaring meekrijgen dat je altijd vrijuit kunt gaan bij controles, maar men vond de combinatie step + RDW-VIN + verzekering + plaatje een prima legale combinatie en zagen geen reden waarom dit niet goed zou zijn! Yes!

Ik ben enorm happy met de uitslag. Als ondernemer geeft me dit bovendien een kick-ass gevoel, wellicht herkenbaar gevoel als iets je lukt waarvan iedereen zegt dat het niet zou lukken.

Ga je dit ook uitvoeren of heb je dit ook gedaan, laat dan even een reactie achter!
Wil je op de hoogte blijven van verdere updates over dit onderwerp? Houd mijn blog hierover dan goed in de gaten.
Heb je vragen? Post ze hieronder! Ik zie uit naar de comments en mede-ervaringen.

Op het GoT forum is er ook een topic actief over de step, waaruit ik het initiatief heb genomen deze stappen te zetten en deze post te schrijven: Xiaomi M365 elektrische step scooter

Managementsamenvatting / quickstart guide
Een groffe samenvatting van alle genomen stappen:
1) Bestel de step (ca. EUR 350,-)
2) Maak afspraak bij de RDW voor inslaan VIN (ca. EUR 84,-)
3) Laat het VIN bij een lokaal keurstation inslaan. Voertuigcategorie 'bromfiets zonder kenteken'
4) Vraag verzekering aan (ca. EUR 5-10,- p/m)
5) Monteer verzekeringsplaatje (ca. EUR 10,-)
6) Gas erop! (priceless)


Over de auteur
Otto Lodewijk, eigenaar van IT-bedrijf SuitIT, fervent Tweaker en gadgetliefhebber, post op dit Tweakblog om te schrijven over de ervaringen uit het leven van een IT-ondernemer. In het bijzonder: een kijkje achter de schermen bij SuitIT. Hét IT-bedrijf waar alles zo geregeld is dat je er als IT'er graag wil werken en een leuke groep enthousiaste/skilled mensen aantrekt. Sta je toevallig open voor een uitdaging in cloud-/systeembeheer omgeving Eindhoven/Brabant en wil je de e-step eens in het echt zien en proberen, stuur dan gerust een berichtje! Zou deze step ook onder ons fietsenplan geschaard kunnen worden? ;)

DISCLAIMER: Bovenstaand blog beschrijft een ervaring en biedt geen zekerheid over het wel/niet road-legal kunnen krijgen van een e-step. Voor alle mede-tweakers deel ik deze ervaring met plezier. Ik onthoud mij echter van alle aansprakelijkheid die mogelijk kan ontstaan uit het opvolgen/navolgen van deze stappen. Ik garandeer niet dat deze tekst, en eventuele statements en/of uitspraken correct zijn. Je dient 100% zelf te zorgen (en controleren) of je rechtmatig handelt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen acties. Bovenstaande tekst geeft geen garantie om road-legal de weg op te mogen. Bovenstaande tekst geeft geen garantie dat je goed verzekerd bent op deze manier. Let's tweak on!

Volgende: Een week AVG: Hoe staat het ermee 06-'18 Een week AVG: Hoe staat het ermee

Reacties


Door Tweakers user SLC, woensdag 1 augustus 2018 23:18

Gefeliciteerd met het boeken van een overwinning op de NL-se bureaucratie ! _/-\o_

Zoals bekend doe ik het voorlopig nog via een verzekering + plaatje op basis van een gehandicapten voertuig regeling. In Zoetermeer heb ik de "groene" wind bovendien mee.

Eigenlijk zou Segway (bouwer van zowel de M365 als de Ninenbots) nu het initiatief moeten nemen. Zij kunnen dit voor ons veel makkelijker maken. Kost ze nog geen 10 mille.

Respect _/-\o_

Door Tweakers user Snake, woensdag 1 augustus 2018 23:50

Deze Xiaomi M365 wordt in Los Angeles overal gebruikt door Bird! https://www.bird.co/

Door Tweakers user -36-, donderdag 2 augustus 2018 00:08

woot extreem vet. Leuk ook dat je er een blog van maakt :) Mocht je het willen delen ben ik ook zeer benieuwd naar het totale kosten plaatje

Door Tweakers user DarthPlastic, donderdag 2 augustus 2018 00:17

Dank voor deze leuke eerste reacties! Eerste paar edits zijn gelijk doorgevoerd. Ik meen dat de verzekeringsnota EUR 50,- voor een jaar, omdat ik dit even niet bij de hand heb, heb ik een schatting van EUR 5-10 per maand vermeld.

Door Tweakers user SLC, donderdag 2 augustus 2018 00:30

DarthPlastic schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 00:17:
Dank voor deze leuke eerste reacties! Eerste paar edits zijn gelijk doorgevoerd. Ik meen dat de verzekeringsnota EUR 50,- voor een jaar, omdat ik dit even niet bij de hand heb, heb ik een schatting van EUR 5-10 per maand vermeld.
Bij klaverblad verzekeringen betaal ik ook ongeveer 6 tientjes per jaar maar dat is inclusief dekking tegen inbeslagname door politie (briljant aanbod van ze _/-\o_ ).

Mijn verzekering is echter voor een gehandicapten voertuig en nog inclusief metalen plaatje.

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 2 augustus 2018 00:50

Otto, ten eerste een leuk stukje, ten tweede is het niet nodig om je bedrijf en vacatures te pluggen (maar dat kan hier wel).

Ten derde gaat het artikel, titel, en het plaatje om met de step legaal op de Nederlandse weg te rijden. Maar uiteindelijk neem je genoegen met het volgende:
Je zult géén harde verklaring meekrijgen dat je altijd vrijuit kunt gaan bij controles, maar men vond de combinatie step + RDW-VIN + verzekering + plaatje een prima legale combinatie en zagen geen reden waarom dit niet goed zou zijn!
Dat het oogluikend wordt toegestaan of gedoogd zoals we in Nederland vaak zeggen, betekend nog niet dat het legaal is!

Door Tweakers user _ferry_, donderdag 2 augustus 2018 08:32

Qwerty-273 schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 00:50:
Otto, ten eerste een leuk stukje, ten tweede is het niet nodig om je bedrijf en vacatures te pluggen (maar dat kan hier wel).

Ten derde gaat het artikel, titel, en het plaatje om met de step legaal op de Nederlandse weg te rijden. Maar uiteindelijk neem je genoegen met het volgende:


[...]

Dat het oogluikend wordt toegestaan of gedoogd zoals we in Nederland vaak zeggen, betekend nog niet dat het legaal is!
Tja, hoe ver wil je gaan mbt het "legaal" maken? Hij heeft een VIN, RDW is er okee mee, Politie is er OK mee, en hij is verzekerd.
Dat is net zo'n discussie als dat je een fiets koopt die geen reflectiestreep heeft op de band. Dat is wettelijk verplicht (tenzij dit ooit gewijzigd is), maar ik denk dat er de afgelopen 10 jaar niemand een boete heeft gehad voor het niet hebben van reflectiestrepen op de banden.

Zelf ook eens een aanhanger gebouwd, eigenlijk moest er een nummer ingeslagen worden. Wat het RDW zei? "Tja, dat is pas sinds $bouwjaar. Niemand ziet hoe oud hij is, dus als er geen nummer in staat is hij gewoon van voor dat $bouwjaar".


Anyway, leuk dat je de moeite hebt genomen, van zowel de keuring als het verslag ervan! :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 augustus 2018 08:33]


Door Tweakers user Moosjes, donderdag 2 augustus 2018 09:22

Waarom is zo een stepje anders dan een ebike?

Zal vast al vaker behandeld zijn enz maar ik snap het niet/heb dat gemist.

Dat heeft toch ook geen verzekering enz nodig?

Door Tweakers user Flaterik, donderdag 2 augustus 2018 09:23

Bedankt voor de informatie! Mijn M365 komt vandaag binnen en ik ga dit proces direct in gang zetten :) Ik ben benieuwd of de RDW in Heerenveen ook zo behulpzaam is. Anders moet ik ze dit blogje maar laten lezen.

Pw. je geeft aan dat je een afspraak moet maken bij het RDW zonder "aan te raden om geen framenummer op te geven.". Dit lijkt online echter niet mogelijk omdat het een verplicht veld is. Hoe heb je dit gedaan?

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 augustus 2018 09:24]


Door Tweakers user Dennischo, donderdag 2 augustus 2018 10:10

Netjes geschreven! Dit geeft mij voldoende informatie om toch maar eens de bestelling te plaatsen :)

Mag ik vragen welke documenten je precies hebt meegenomen?

Door Tweakers user DarthPlastic, donderdag 2 augustus 2018 10:50

Dank voor jullie enthousiaste feedback! Leuk om een bijdrage te leveren en mensen te inspireren dit ook te doen.
Qwerty-273 schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 00:50:
Dat het oogluikend wordt toegestaan of gedoogd zoals we in Nederland vaak zeggen, betekend nog niet dat het legaal is!
_ferry_ schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 08:32:
[...]
Tja, hoe ver wil je gaan mbt het "legaal" maken? Hij heeft een VIN, RDW is er okee mee, Politie is er OK mee, en hij is verzekerd.
In principe hebben we het hier niet over 'gedoogd' maar over 'legaal', zoals Ferry al opmerkt zijn zowel de RDW als politie er okay mee. Gedoogbeleid is zónder VIN en verzekering de weg op gaan en hopen dat je niet gepakt wordt. Het hele bovenstaande proces is gedaan zodat deze step de weg op mag én bij een controle correct er doorheen komt :)
De reden dat ik mijn zin schreef, is dat ik bij niemand echter de harde indruk wil wekken dat dit 100% waterdicht is. Je moet dat zelf beoordelen en afwegen, voor mijzelf vind ik dit genoeg zo :)
Flaterik schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 09:23:
Pw. je geeft aan dat je een afspraak moet maken bij het RDW zonder "aan te raden om geen framenummer op te geven.". Dit lijkt online echter niet mogelijk omdat het een verplicht veld is. Hoe heb je dit gedaan?
In het formulier heb ik "M365" + het Xiaomi serienummer ingevuld. Dat resulteert in een nummer wat precies even lang is als een VIN-nummer, alleen is het geen echt VIN. Je zou hier ook nullen in kunnen schrijven.
Dennischo schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 10:10:
Mag ik vragen welke documenten je precies hebt meegenomen?
Aankoopbewijs (transactiebewijs), printout Xiaomi M365 specsheet online (met max-speed 25KM/h, motorvermogen), garantiebewijs en een blaadje met het exacte typenummer en het overgetypte Xiaomi serienummer.

Oh, dit Xiaomi serienummer vind je overigens op een stickertje links onder op het frame, op de batterijbak.
Moosjes schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 09:22:
Waarom is zo een stepje anders dan een ebike?
Een e-bike heeft enkel trapondersteuning. Je moet dus zelf blijven trappen. Dat is ook de wettelijke bepaling. De Xiaomi moet je enkel éénmaal aansteppen en blijft daarna lopen. Dat maakt het geen e-bike.
Om e-bikes is overigens momenteel best wat te doen, want de definitie hoe zwaar je zelf moet blijven trappen is niet vastgelegd. Er zijn best veel e-bikes die héél hard kunnen rijden en slechts minimale trapondersteuning vragen, en dus het randje van deze wet opzoeken.

Door Tweakers user knakworst, donderdag 2 augustus 2018 10:56

Zou deze step ook onder ons fietsenplan geschaard kunnen worden?
Sterker nog ik zou dit onder elektrische scooter / snorfiets scharen wat betekent dat je 50% MIA kan aanvragen als je dit zakelijk aanschaft. Dat maakt deze step niet alleen leuk voor korte ritjes, maar ook nog eens goedkoop.

Door Tweakers user Dreamvoid, donderdag 2 augustus 2018 11:12

Moosjes schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 09:22:
Waarom is zo een stepje anders dan een ebike?

Zal vast al vaker behandeld zijn enz maar ik snap het niet/heb dat gemist.

Dat heeft toch ook geen verzekering enz nodig?
Een E-bike heeft ook een verzekering nodig als hij een gashendel heeft (cat L1e-A of L1e-B), alleen modellen zonder gashendel, max 25 km/u en max 250W zijn toegestaan zonder registratie.
want de definitie hoe zwaar je zelf moet blijven trappen is niet vastgelegd.
Jazeker, maximaal 4x de trapkracht bij L1e-B (45 km/u speed pedelecs):
Cycles designed to pedal of vehicle category L1e-B shall have a mass in running order ≤ 35 kg and shall be fitted with pedals enabling the vehicle to be propelled solely by the rider’s muscular leg power. The vehicle shall feature adjustable rider positioning in order to enhance the ergonomic posture of the rider for pedalling. The auxiliary propulsion power shall be added to the driver’s pedal power and shall be less than or equal to four times the actual pedal power.
Bij ongereguleerde e-bikes is het vermogen op 250W begrensd en is geen gashendel toegestaan, dus dat impliceert sowieso al een absolute max van 250W + x Watt aan menselijke trapkracht.

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 augustus 2018 17:09]


Door Tweakers user Dreamvoid, donderdag 2 augustus 2018 11:15

[Reactie gewijzigd op donderdag 2 augustus 2018 11:16]


Door Tweakers user S0epkip, donderdag 2 augustus 2018 12:29

Supergaaf, dit blog voegt nou echt wat toe, leuk om te lezen en goed gedaan!

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 2 augustus 2018 14:50

DarthPlastic schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 10:50:
In principe hebben we het hier niet over 'gedoogd' maar over 'legaal', zoals Ferry al opmerkt zijn zowel de RDW als politie er okay mee. Gedoogbeleid is zónder VIN en verzekering de weg op gaan en hopen dat je niet gepakt wordt. Het hele bovenstaande proces is gedaan zodat deze step de weg op mag én bij een controle correct er doorheen komt :)
De betekenis van legaal is nog steeds "wettig, wettelijk geoorloofd". Daar lijkt het net niet op. Dan zou ik het, persoonlijk, toch eerder gedogen willen noemen, waarbij je bij een eventuele controle weinig tot geen vrees hoeft te hebben voor een boete, omdat men het wel goed vind. Gedoogbeleid is dat de uitvoerder / handhaver van de wet een overtreding niet vervolgt. Dat je hoopt dat je niet gepakt wordt, is gewoon hoop (net zoals dat je door rood licht rijdt met de hoop dat niemand het ziet).

Door Tweakers user Comgenie, donderdag 2 augustus 2018 15:16

Geweldig. Mooi om te zien dat het dus (na een hoop aandringen) toch enigszins legaal kan.

Hopelijk opent dit de weg voor web winkels om een grote partij in te kopen en ook zo'n VIN-nummer te laten inslaan als 'bromfiets zonder kenteken'. Dan kunnen we eindelijk in dit landje ook genieten van e-steps, natuurlijk wel veilig op het fietspad :)

Door Tweakers user rvbcrs, donderdag 2 augustus 2018 19:42

Top gedaan! Mooi verslag, ik ga die van mij meteen laten keuren bij een RDW station in de buurt!

Door Tweakers user JKen, donderdag 2 augustus 2018 19:46

Leuk om te lezen.
Alleen jammer dat niet onder e-bike regeling valt waardoor je verplicht bent om extra verzekering aftesluiten.

Gelukkige heb ik zelf een elektrische fiets met een gasknop die ik ook als step kan gebruiken 😊

Door Tweakers user SLC, donderdag 2 augustus 2018 20:23

Ondanks alle pogingen van qwerty-273 en dreamvoid om dit in de criminele hoek te blijven drukken met zuur & bitter commentaar is er van gedogen of overtredingen nu echt geen sprake meer.

Wat ik me wel afvraag is waarom nog zoveel mensen voor de Xiaomi M365 kiezen en niet voor de overduidelijke opvolgers, de Ninebot ES1 en ES2 ?

De Xiaomi M365 heeft een nogal hardnekkig lekke banden probleem wat door de massieve bandjes van de Ninebot ES compleet onmogelijk is.

De Ninebot ES heb je bovendien met een paar dagen na betalen in huis wanneer je hem gewoon in Nederland aanschaft. Ja dan kost hij wat meer maar je hoeft geen 3 tot 6 maanden op de trein uit China te wachten..... :*)

Door Tweakers user nst6ldr, donderdag 2 augustus 2018 20:46

Waarom zouden dat opvolgers zijn? Ik heb nog maar één iemand gehoord over lekke banden, tevens geeft diezelfde persoon aan dat de massieve banden die hij hierna probeerde erg veel vermogen vroegen van de motor en daarmee de snelheid en bereik verkleint.

Door Tweakers user SLC, donderdag 2 augustus 2018 21:14

nst6ldr schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 20:46:
Waarom zouden dat opvolgers zijn? Ik heb nog maar één iemand gehoord over lekke banden, tevens geeft diezelfde persoon aan dat de massieve banden die hij hierna probeerde erg veel vermogen vroegen van de motor en daarmee de snelheid en bereik verkleint.
Je hebt gelijk, het zijn niet de opvolgers en die lekke banden klopt ook niks van, my bad. :X

Door Tweakers user Flaterik, donderdag 2 augustus 2018 21:55

SLC schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 20:23:
Wat ik me wel afvraag is waarom nog zoveel mensen voor de Xiaomi M365 kiezen en niet voor de overduidelijke opvolgers, de Ninebot ES1 en ES2 ?

De Xiaomi M365 heeft een nogal hardnekkig lekke banden probleem wat door de massieve bandjes van de Ninebot ES compleet onmogelijk is.

De Ninebot ES heb je bovendien met een paar dagen na betalen in huis wanneer je hem gewoon in Nederland aanschaft. Ja dan kost hij wat meer maar je hoeft geen 3 tot 6 maanden op de trein uit China te wachten..... :*)
Ik heb getwijfeld. Sterker nog, de Ninebot es2 ligt hier op kantoor, gekocht voor 599 in de btw. Toch stuur ik ‘m terug. De M365 was binnen 6 dagen in huis via DE wharehouse voor ‘slechts’ 400 euro. Scheelt veel geld + ik vind de Xiaomi simpelweg mooier :*)

Door Tweakers user zrx0, donderdag 2 augustus 2018 22:01

Ik rij al meer dan 1 jaar met zo'n step rond. Alleen ik heb hem na ontvangst gelijk verzekerd, ze hebben mij nooit om een VIN-nummer gevraagd. Ik vraag me alleen nog af, hoe bevestig jij het verzekeringsplaatje? Ik heb zelf het stickertje achterop geplakt, maar dat ziet er niet mooi en stevig uit. Ben benieuwd hoe jij dit hebt gedaan! :)

Door Tweakers user zrx0, donderdag 2 augustus 2018 22:09

SLC schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 20:23:
Ondanks alle pogingen van qwerty-273 en dreamvoid om dit in de criminele hoek te blijven drukken met zuur & bitter commentaar is er van gedogen of overtredingen nu echt geen sprake meer.

Wat ik me wel afvraag is waarom nog zoveel mensen voor de Xiaomi M365 kiezen en niet voor de overduidelijke opvolgers, de Ninebot ES1 en ES2 ?

De Xiaomi M365 heeft een nogal hardnekkig lekke banden probleem wat door de massieve bandjes van de Ninebot ES compleet onmogelijk is.

De Ninebot ES heb je bovendien met een paar dagen na betalen in huis wanneer je hem gewoon in Nederland aanschaft. Ja dan kost hij wat meer maar je hoeft geen 3 tot 6 maanden op de trein uit China te wachten..... :*)
Mijn bandjes waren twee weken geleden geknapt en heb bij een regulier fietsenmaker super harde bandje erop gezet voor €18,- en die doet het perfect. Ook heb ik voor de volgende rit deze bandjes gekocht. Deze banden kunnen dus niet lek. Is daarmee ook het probleem opgelost van lekke bandjes.

Door Tweakers user SLC, donderdag 2 augustus 2018 23:06

@Flaterik: De M365i vind ik alleen in wit mooier dan de ES, ik heb dan ook een witte M365*.
@zrx0: je kan 2 gaatjes boren in het achterspatbord en daar je plaatje aan bevestigen.
@zrx0: ik heb meerdere fietsenmakers ge-contact maar geen had deze maat....

* De ES1 is alleen in zwart verkrijgbaar wat ik een nadeel vind.

Door Tweakers user DarthPlastic, vrijdag 3 augustus 2018 09:42

zrx0 schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 22:01:
Ik vraag me alleen nog af, hoe bevestig jij het verzekeringsplaatje? Ik heb zelf het stickertje achterop geplakt, maar dat ziet er niet mooi en stevig uit. Ben benieuwd hoe jij dit hebt gedaan! :)
SLC schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 23:06:
@zrx0: je kan 2 gaatjes boren in het achterspatbord en daar je plaatje aan bevestigen.
Vandaag even wat foto's gemaakt en een stukje aan bovenstaande tekst toegevoegd over montage van de verzekeringsplaat / -sticker. Middels een houder, die perfect bleek te passen over het spatbord, is het een mooi eindresultaat geworden.

Door Tweakers user JT, vrijdag 3 augustus 2018 10:45

Leuk stuk! Als gadgetliefhebber zou ik er wel een willen maar mijn conclusie is dat wat deze step kan, ik ook op de fiets kan en dan kies ik toch voor mijn gezondheid en conditie :) Als ik écht geld over had dan zou ik er wel een kopen :D

Door Frank van Son, vrijdag 3 augustus 2018 11:49

Top artikel.
Ik ga kijken of ik dit ook in gang kan zetten voor mijn Segway Ninebot kickscooter ES2.

Door Tweakers user Technomania, vrijdag 3 augustus 2018 11:57

Gefeliciteerd met je overwinning.

Door Tweakers user Dreamvoid, vrijdag 3 augustus 2018 15:27

JC Ken schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 19:46:
Alleen jammer dat niet onder e-bike regeling valt waardoor je verplicht bent om extra verzekering aftesluiten.

Gelukkige heb ik zelf een elektrische fiets met een gasknop die ik ook als step kan gebruiken 😊
Als je een elektrische fiets met gashendel hebt (zelfs max 25 km/u), dan moet je onder de huidige regels ook verzekerd zijn - gashendels zijn niet meer legaal op 'normale' fietsen. Of je in de praktijk ook werkelijk wordt aangehouden en beboet is punt 2 natuurlijk :)

Door Tweakers user Frank van Son, vrijdag 3 augustus 2018 15:58

20 minuten met RDW aan de telefoon gehangen, maar een klein beetje verder gekomen.
Bij invoeren VIN/chassisnummer bij maken van online afspraak werd geadviseerd om nummer te laten eindigen of NB (van Niet Beschikbaar): eventueel serienummer gevolgd door NB.

Vwb documentatie ben ik doorverbonden met de technische helpdesk, maar die kon me niet verder helpen dan een e-mail naar info@rdw.nl te sturen. Ik heb toen afgesproken dat ik bij de RDW in mijn omgeving (Rijen) op bezoek ga om dit te bespreken.

Ik ga proberen er nu te komen op de Segway Ninebot Kickscooter ES2 om wat wijzer te worden.

.... wordt vervolgd.

Door Tweakers user DarthPlastic, vrijdag 3 augustus 2018 16:26

@
Frank van Son schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 15:58:
20 minuten met RDW aan de telefoon gehangen, maar een klein beetje verder gekomen.
Bij invoeren VIN/chassisnummer bij maken van online afspraak werd geadviseerd om nummer te laten eindigen of NB (van Niet Beschikbaar): eventueel serienummer gevolgd door NB.
Klopt, dit werkt prima, of vul hier een rij nullen in.
Vwb documentatie ben ik doorverbonden met de technische helpdesk, maar die kon me niet verder helpen dan een e-mail naar info@rdw.nl te sturen. Ik heb toen afgesproken dat ik bij de RDW in mijn omgeving (Rijen) op bezoek ga om dit te bespreken.

Ik ga proberen er nu te komen op de Segway Ninebot Kickscooter ES2 om wat wijzer te worden.
Je hebt weinig/amper documentatie nodig; het is puur voor de formaliteit handig als je een uitgeprinte specificatiesheet van de fabrikant meeneemt. Onder andere zodat ze snel zien dat de max-snelheid slechts 25km/h is, wat je nodig hebt om deze klassificatie te krijgen.

There's nothing more to it. Boek een afspraak en go :)

Door Tweakers user Frank van Son, vrijdag 3 augustus 2018 18:59

DarthPlastic schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 16:26:
@
[...]

Klopt, dit werkt prima, of vul hier een rij nullen in.


[...]

Je hebt weinig/amper documentatie nodig; het is puur voor de formaliteit handig als je een uitgeprinte specificatiesheet van de fabrikant meeneemt. Onder andere zodat ze snel zien dat de max-snelheid slechts 25km/h is, wat je nodig hebt om deze klassificatie te krijgen.

There's nothing more to it. Boek een afspraak en go :)
Zo gemakkelijk ging het weer niet.
De persoon aan de balie wist hier niet over, dus heeft een keurmeester erbij gehaald. Die vertelde dat hij er vandaag over gehoord had, en dat er twijfels zijn over of dit wel correct is gelopen. Normaal zou het door de leverancier moeten worden gedaan en dat de leverancier dan de VIN erin slaat.
Afspraak is dat hij ermee aan de slag gaat en mij terugbelt / mailt. Als het hier niets wordt, dan ga ik het in Veldhoven proberen.
Iig een bureaucratische molen: veel praten en denken in problemen maar niet in oplossingen ... dat was tenminste mijn eerste indruk. We zullen zien.

... wordt vervolgd.

Door Tweakers user PcDealer, vrijdag 3 augustus 2018 22:46

Leuke blog! Houd de de volgende keer wel je telefoon stil, want die foto's zijn onnodig wazig.

Door Tweakers user Flaterik, zaterdag 4 augustus 2018 11:19

Frank van Son schreef op vrijdag 3 augustus 2018 @ 18:59:
[...]


Zo gemakkelijk ging het weer niet.
De persoon aan de balie wist hier niet over, dus heeft een keurmeester erbij gehaald. Die vertelde dat hij er vandaag over gehoord had, en dat er twijfels zijn over of dit wel correct is gelopen. Normaal zou het door de leverancier moeten worden gedaan en dat de leverancier dan de VIN erin slaat.
Afspraak is dat hij ermee aan de slag gaat en mij terugbelt / mailt. Als het hier niets wordt, dan ga ik het in Veldhoven proberen.
Iig een bureaucratische molen: veel praten en denken in problemen maar niet in oplossingen ... dat was tenminste mijn eerste indruk. We zullen zien.

... wordt vervolgd.
Als ik dit zo lees, zijn ze bij het RDW op de hoogte van dit topic/blog en gaat er daar nu intern een balletje rollen? Hopelijk de goede kant op :/

Door Tweakers user Kiswum, maandag 6 augustus 2018 09:27

Gave blog, maar de "over de auteur" onder dit artikel is jammer, zonde en geeft een deuk aan hetgeen wat daarboven netjes staat beschreven. Echter lijkt dit voor mij een mooie kandidaat te zijn voor blog van de maand.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 augustus 2018 15:22]


Door Tweakers user gregbem81, dinsdag 7 augustus 2018 15:07

Hey Otto, gefeliciteerd! Wat heb je aangepast aan de step voordat je naar de RDW bent gegaan? dat is me niet helemaal duidelijk... Ik las iets van een reflector op het stuur?
Heb je daar wat concrete info over en/of foto's? thx man!

Door Tweakers user DarthPlastic, dinsdag 7 augustus 2018 17:57

gregbem81 schreef op dinsdag 7 augustus 2018 @ 15:07:
Hey Otto, gefeliciteerd! Wat heb je aangepast aan de step voordat je naar de RDW bent gegaan? dat is me niet helemaal duidelijk... Ik las iets van een reflector op het stuur?
Heb je daar wat concrete info over en/of foto's? thx man!
In principe is niets aangepast/gemodificeerd. Op basis van de reflector-eis (die ik ooit ergens ben tegengekomen) heb ik die twee zelfreflecterende wraps/bands om de stuurkolom gebonden. Dit maakt de step wel veel beter zichtbaar in het donker. Online besteld voor een paar euro.
Je ziet de reflector als witte band op de bovenste foto, als de step plat ligt. Daar heb ik er twee van gemonteerd, een onder en een boven.

Door Tweakers user 0xygen500, maandag 13 augustus 2018 14:53

Leuk geschreven alleen hoef ik niet elke alinea te weten dat je een ondernemer bent. Je kan misschien beter schrijven een ondernemend type persoon.

Door Tweakers user ericq, dinsdag 14 augustus 2018 10:19

Nicely done:*)

Waar haal ik zo'n ding?

Door svennd, dinsdag 14 augustus 2018 13:46

De volhouder wint _/-\o_ !

Door Tweakers user DarthPlastic, dinsdag 14 augustus 2018 15:41

ericq schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 10:19:
Nicely done:*)
Waar haal ik zo'n ding?
Thank you!
Even goed scouten voor aanbiedingen via Google, want er zit best veel prijsverschil tussen de aanbieders (a la: DealExtreme/Banggood/Aliexpress etc)
In het forumtopic op Tweakers (zie link in post) worden diverse aanbiedingen gedeeld :)

Door Tweakers user WhatsappHack, dinsdag 11 september 2018 06:11

Heb je daar dan niet eens een certificaat voor nodig zoals bij een snorfiets? Leip.

Door Tweakers user DarthPlastic, dinsdag 9 oktober 2018 13:33

Linkback vanaf RTL-Z publicatie:
https://www.rtlz.nl/tech/...eren-maar-blijft-illegaal

[Reactie gewijzigd op dinsdag 9 oktober 2018 13:34]


Door Tweakers user DarthPlastic, dinsdag 9 oktober 2018 13:44

Linkback vanaf AMWeb publicatie:
https://www.amweb.nl/scha...illegale-e-step-101112875

Persoonlijke noot:
Ik vind het een erg goede ontwikkeling dat dit onderwerp na mijn actie wat aandacht krijgt. Het is een mooie manier om als techondernemer een stukje bij te dragen aan de maatschappij, door de adoptie van dit soort nieuwe technieken te steunen. E-steps zijn een erg milieuvriendelijke wijze van gemotoriseerd vervoer. Ik zie dan ook graag dat de wetgeving spoedig hierop wordt aangepast om (veilige) e-steps legaal de weg op te laten.

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 10 oktober 2018 10:41

Heb de m365 besteld en alvast contact gezocht met RDW. Die zijn inmiddels héél stellig: in tegenstelling tot enkele posts op internet worden er op geen enkele manier nog VIN nummers geplaatst op e-steps.... enkel de fabrikant kan hiertoe nog een verzoek indienen...
Klinkt niet hoopvol. Vrees dus dat ik straks toch echt met een mooie step zit die ik niet mag gebruiken :(

Nederland op zijn smalst...

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 10 oktober 2018 11:03

Overigens verwijst de RDW rechtstreeks naar posts op internet over dit onderwerp... daarmee doelen ze volgens mij rechtstreeks ook deze Tweakblog. Ze geven daarbij aan dat er een oneigenlijke route gekozen is om toch een VIN nummer te krijgen en dat ook dít niet langer mogelijk is...

Door Tweakers user DarthPlastic, woensdag 10 oktober 2018 12:20

Naar mijn weten valt dit voertuig in alle wettelijke eisen/richtlijnen die er gesteld zijn aan het voertuigklasse "bijzondere bromfiets", en kun je gewoon online een afspraak inplannen bij de RDW waarop ze een voertuig volgens deze richtlijn toetsen en hierna een VIN inslaan. Ik zou niet proberen om de discussie op te zoeken maar gewoon blijven bij de feiten. Jij wil een keuring en inslag, jij bestelt en krijgt die.
Als ze een écht gegronde reden hebben kan hier vast van worden afgeweken, maar ik lees aan je reactie nog geen gegronde reden om dit te doen en zijn ze naar mijn weten gewoon verplicht om hieraan mee te werken.
In veel andere Europese landen zie je ze meer en meer in het straatbeeld verschijnen. Ik zou graag zien dat Nederland fietsland hier ook in mee gaat. Mits er aan alle relevante veiligheidseisen omtrent stabiliteit, remmen, zichtbaarheid etc. wordt voldaan uiteraard, waaraan de Xiaomi M365 naar mijn mening voldoet.

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 10 oktober 2018 14:08

Hier op beroept het RDW zich:

Wat is een bijzondere bromfiets?
Een elektrische step helaas kan niet voldoen aan de Europese toelatingseisen die gelden voor een kentekenbewijs. Eind 2010 heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de Wegenverkeerswet 1994 in artikel 20b een nieuwe categorie bijzondere bromfietsen geïntroduceerd. Meer informatie leest u op de site van Rijksoverheid en in de ondervermelde beleidsregel.

Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen
Voor sommige voertuigen is er dus een andere mogelijkheid, namelijk dat een bepaald type wordt aangewezen als "bijzondere bromfiets". Het gaat onder andere om Segway-achtige voertuigen. Hiervoor wordt geen Europese typegoedkeuring vereist. De fabrikant van dergelijke bijzondere bromfietsen kan zich melden bij het ministerie. Zie voor meer informatie de Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen op https://wetten.overheid.nl/BWBR0035848.

Staatscourant
In Nederland zijn deze voertuigen niet kentekenplichtig. De minister wijst deze voertuigen aan, deze worden via de Staatscourant kenbaar gemaakt. Er zijn momenteel 15 varianten aangewezen.

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 10 oktober 2018 14:11

In de beleidsregels staat dus dat de [b]fabrikant [\b] zich kan melden. En dus niet een consument met een individueel exemplaar van een dergelijk voertuig... lijkt me toch echt een gegronde reden om de VIN te weigeren...

Door Tweakers user kazz1980, woensdag 10 oktober 2018 14:39

Die afspraak kan ik inderdaad gewoon inplannen. Kost 84 euro. Maar indien het leidt tot een afwijzing ben ik 84 euro kwijt en niks opgeschoten... Je betaalt namelijk voor de keuring, ongeacht de uitkomst daarvan. Dus toch een beetje huiverig!

Door Tweakers user cyclone, maandag 29 oktober 2018 15:36

In Nederland zijn deze voertuigen niet kentekenplichtig. De minister wijst deze voertuigen aan, deze worden via de Staatscourant kenbaar gemaakt. Er zijn momenteel 15 varianten aangewezen.
Ik heb de staatscourant erop nageslagen maar of ik lees er compleet overheen of ik kan het botweg niet vinden. Maar waar staat het lijstje met de 15 varianten ?

Ik zou graag een City CoCo scooser willen aanschaffen maar wil dit wel op zijn minst legaal doen.

Door Ichiban, woensdag 28 november 2018 18:55

kazz1980 schreef op woensdag 10 oktober 2018 @ 14:39:
Die afspraak kan ik inderdaad gewoon inplannen. Kost 84 euro. Maar indien het leidt tot een afwijzing ben ik 84 euro kwijt en niks opgeschoten... Je betaalt namelijk voor de keuring, ongeacht de uitkomst daarvan. Dus toch een beetje huiverig!
Is hier nog iets van uitgekomen? Heeft iemand dit nog voor elkaar kunnen krijgen?

Door sonia, woensdag 2 januari 2019 14:34

Today i went to RDW in Amsterdam with a Xiaomi 365 and it was rejected. The inspector didn't even gave me space to speak about the step. He said no no and no, this is not legal.
At least I got my 84euros back otherwise I would do a complain because I know at least 2 people with the same vehicle and they received the VIN number. So is just a matter of being lucky.

Door poor_guy666, donderdag 3 januari 2019 18:29

Could someone please tell me how to make an appointment? I tried to make one on the website, but I got a different cost for it (~100euro). Perhaps, I gave wrong answers in the appointment wizard.

Door Tweakers user drestar, vrijdag 4 januari 2019 12:01

Als ik het allemaal zo eens doorlees kan ik opmaken dat de RDW destijds een fout heeft gemaakt door de Xiaomi M365 step te voorzien van een VIN nummer.

dit VIN nummer moest eigenlijk verzorgd worden door de leverancier maar ik zie het er niet van komen dat die dit ooit gaan doen.

want waarom zouden ze. in andere landen bv Belgie heb je geen VIN nummer nodig op deze stepjes ,in bepaalde delen van China waar deze stepjes vandaan komen mogen ze zelfs niet eens de weg op. en Nederland heeft de regel dat een elektrische step onder een bijzondere bromfiets moet vallen en dus ook dan een type goedkeuring moet hebben, en dan moet de fabrikant zich aan die eisen gaan voldoen. je zit dan bv ook gelijk met het ontbreken van 2 spiegels die andere elektrische steps die goedgekeurd zijn voor op de openbaren weg wel hebben. moeten ze dan van een al bestaande productie een speciale uitvoering en aanpassingen gaan doen voor enkel Nederland? net als in begin de jaren 80 elke bromfiets alleen in Nederland ineens verplicht trappers moest hebben. dat kost hun dus allemaal teveel geld en komt de verkoop niet ten goede. dat is met die bepaalde brommers die aangepast moesten worden voor Nederland toen ook gebleken.

Reageren is niet meer mogelijk