Alle business, entrepreneurship topics

Een week AVG: Hoe staat het ermee

Door DarthPlastic op vrijdag 1 juni 2018 13:18 - Reacties (3)
Categorie: Business, Views: 4.662Je kunt het niet gemist hebben.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) / General Data Protection Regulation (GDPR) is 25 mei in werking getreden. Daarover doel wilde verhalen de ronde, met name over de zogenaamde gigantische boetes. In dit blog kijken we terug op de eerste week AVG, waarom boetes geen direct gevaar vormen, en waarom je er toch goed aan doet om aan de AVG te voldoen.

De AVG vervangt de vorige privacywetgeving en bevat regels voor het verwerken van persoonsgegevens. Het dwingt ondernemers tot bepaalde acties en maatregelen bij het vastleggen van gegevens over klanten, personeel of andere personen.

Een veelbesproken onderwerp zijn de torenhoge boetes in de AVG. Een overtreder zou een boete tot wel twintig miljoen euro of 4% van de jaaromzet kunnen ontvangen. Dit onderwerp wordt alleen maar verder aangewakkerd als verkoopargument voor AVG-diensten.
Deze verkopers 'vergeten' echter vaak te vertellen dat bovenstaande boetes pas worden uitgedeeld nadat aan een hele waslijst van voorwaarden is voldaan. Het komt er op neer dat ze pas gegeven worden als de overtreder opzettelijk onder de regelgeving uit probeert te komen. Onschuldige fouten kunnen dus niet zomaar worden bestraft.

Het is ook niet de standaard werkwijze van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om meteen boetes op te leggen. Kijk maar naar de historie: De AP mag sinds 2011 boetes uitdelen. In de periode 2011-2018 zijn er een ruime 500 onderzoeken uitgevoerd, maar er is geen enkele boete uitgeschreven. Vrijwel altijd wordt een waarschuwing gegeven en leidt dit tot actie. Dit wil niet zeggen dat er in de toekomst nooit boetes uitgedeeld zullen worden, maar de huidige paniek is wellicht wat overdreven.
Het aantal boetes zal waarschijnlijk wel gaan toenemen, waarbij de AP zich zal focussen op de zwaarste overtredingen, m.a.w. het laaghangend fruit. Denk aan Facebook, of aan Uber, dat bewust een datalek verborgen hield.

De boete-angst is naar mijn mening dus aardig overdreven, maar de motivatie om de AVG-regelgeving na te leven niet. Organisaties die persoonsdata verwerken kunnen niet lichtzinnig met privacy omgaan. De juiste motivatie komt niet voort uit angst maar uit respect voor privacy.
Net zoals je van een serieuze organisatie mag verwachten dat zij op een volwassen manier met medewerkers en klanten om gaat, mag je verwachten dat privacy ook goed behandeld is.

Het implementeren van de AVG-maatregelen hoeft niet veel tijd te kosten. Met gedegen kennis en een praktische (en pragmatische) blik kan er naar de processen gekeken worden, deze kunnen vaak grotendeels in stand worden gehouden. Bij de meeste organisaties (inclusief onszelf en enkele klanten) is het een kwestie van enige extra administratie en kleine aanpassingen in processen, waarvan de meeste zaken sowieso al vrij voor de hand liggend waren in het kader van beveiliging.

Een bescheiden investering voor een groot maatschappelijk belang.
Ik ben benieuwd wat de toekomst ons hierin gaat brengen.

Lezersvraag:
Wat is er bij jouw bedrijf gedaan omtrent de AVG, in welke mate is men ermee bezig? Hoe beïnvloedt dit de dagelijkse processen en werkzaamheden?

Verdere inspiratie:


Bedankt dat je mijn blog volgt en hier wellicht inspiratie uit kunt halen.

Ben je bijzonder geïnteresseerd in een onderwerp en wil je hier meer over weten, heb je feedback voor me of wil je gewoon een keer sparren? Stuur een berichtje of DM me en dan zorg ik ervoor dat ik jullie niet teleur zal stellen in mijn blogs!

Ondernemerschap 101: Je bedrijf starten in vogelvlucht

Door DarthPlastic op zondag 8 april 2018 17:10 - Reacties (2)
Categorie: Business, Views: 4.551

Vandaag:
Ondernemerschap 101 - Je bedrijf starten in vogelvlucht

Vraag jij jezelf ook wel eens af hoe het is om een eigen bedrijf te beginnen, maar weet je niet goed hoe en/of wanneer je moet starten? In mijn omgeving krijg ik deze vragen regelmatig. Hoe bouw je een schaalbare business die groter kan worden dan jijzelf? Tegen welke zaken kun je aan gaan lopen?

Door middel van deze '101', maak ik een start met dit onderwerp. We beginnen bij de absolute basis. In de komende blogposts zoom ik verder in op individuele onderwerpen en details.

Brainstormend vanuit een zonnig terrasje op een mooie zondagmiddag denk ik na over hoe ik deze blogpost ga beginnen. Laat dát nou net een mooi bruggetje zijn naar de eerste vraag: het beste moment om te beginnen was gisteren; het volgende beste moment om te beginnen is vandaag! Niet nadenken, maar doen is dan ook een motto dat echt van toepassing is op het ondernemerschap. Achterover leunen helpt je niet bij het starten van een bedrijf!

Waar moet je allemaal aan denken als je een bedrijf start? Een aantal belangrijke zaken op een rijtje:

Adding value to other peoples' lives

Ondernemerschap draait om het toevoegen van waarde aan andermans leven. Jij bezit een set vaardigheden en kunt daarmee waarde toevoegen aan bedrijven; het verkopen van die toegevoegde waarde is je business.
Als ik de IT-sector als voorbeeld neem, kun je je business op twee manieren uitvoeren:
 • ZZP
  Jezelf verhuren als consultant, freelancer of flexwerker.
 • Business
  Een bedrijf waarmee je producten en diensten bedenkt, opzet en levert.
In deze serie van posts zullen voor beide soorten ondernemers praktische adviezen en inspiratiepunten komen. We focussen echter op het bouwen van een schaalbare business.


WIIFM

Potentiële klanten vragen zich tijdens een gesprek over een (mogelijke) samenwerking het volgende af: WIIFM ofwel "What's in it for me?". Spreek daarom altijd over de mogelijkheden die jij biedt om waarde toe te voegen aan het bedrijf van je klant. Ikzelf houd dit ook altijd in gedachte tijdens een gesprek.

Ieder bedrijf zit met een vraag, probleem of uitdaging en zoekt daarvoor een oplossing. Als jij met jouw dienst of product deze oplossing kunt bieden, dan heb je een mogelijke match.

Veel ondernemers spreken TE graag over hun eigen product of dienst en verliezen daarmee de vraag van de klant uit het oog. Ze slaan de plank dan volledig mis en komen erg pusherig over. Zorg dus dat je de vraag van de klant beantwoordt door te spreken over de oplossing die je voor dit bedrijf kunt bieden. Dat je hierbij je product of dienst noemt, is logisch, maar bespreek het altijd in de context.
Meer over WIIFM: link


Producten en diensten bedenken

Wat wil je de wereld bieden? Probeer je aanbod niet te breed te maken, maar focus je op een paar producten/diensten die samenhang hebben. Bouw hiermee een ‘standaard’ dienstportfolio. Wat lever je precies? Waar bestaan je product(en) of dienst(en) uit? Zijn er varianten? Wat kost het? Wat levert het op? Het grote voordeel dat je behaalt met het duidelijk beschrijven van je diensten is schaalbaarheid. Schaalbaarheid stelt je in staat om heldere/duidelijke afspraken samen te stellen, meerdere klanten op dezelfde manier te helpen en je business te laten groeien met nieuwe teamleden. 


Businessplan

Het schrijven van een businessplan is heel erg handig, omdat je alle bovenstaande topics hiermee helder krijgt. Bovendien kun je dit laten doorlezen en bespreken met derden, bijvoorbeeld andere ondernemers of een businesscoach.

Je businessplan hoeft echt niet formeel en dik te zijn; sommige briljante businessplannen die ik de afgelopen jaren heb gezien bestonden uit slechts één of twee A4'tjes.

Gebruik de TL/DR regel als begeleiding. (Zie ook: Wikipedia: Too long, didn't read)


Praktische zaken aan het starten van je business

Om je business officieël te starten, meld je je bij de KVK en schrijf je je bedrijf in :) Bedenk van tevoren een passende bedrijfsnaam en rechtsvorm.
Wil je meer weten over de verschillende rechtsvormen, check dan dit artikel: BV, VOF of eenmanszaak?
Vervolgens krijg je een KVK- en btw-nummer, gefeliciteerd! Met dit nummer kun je naar de bank om een zakelijke rekening te openen. Dit raad ik iedereen aan, ook in de startfase. Het is hiermee namelijk gemakkelijker om je zakelijk vermogen van je privévermogen te scheiden. Dit geeft inzicht, overzicht, zekerheid en rust. Betaal jezelf een vast bedrag aan 'salaris' per maand en houd de rest van je zakelijk vermogen op de rekening zodat je hiermee kunt investeren. Geloof me, dit ga je nog genoeg moeten doen als je iets aan het opbouwen bent.

Zodra je de eerste klanten hebt, is het verstandig om een goede verzekering te nemen. "Goed" als in passend, niet als in maximaal. Laat je hier goed over adviseren.
Enkele termen waar je je over wilt laten inlichten om ze af te wegen zijn:
 • BAV
  Een BeroepsAansprakelijkheidsVerzekering is om schade te dekken die het gevolg is van fout of ondeskundig advies. Bijvoorbeeld als je als IT'er indirect schade aan een klant veroorzaakt omdat de IT-infrastructuur crasht.
 • BRV
  Een BedrijfsAansprakelijkheidsVerzekering is om jou (en je medewerkers) te beschermen tegen directe / meestal materiële schade die je veroorzaakt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Bijvoorbeeld het omver stoten van die mooie Chinese vaas op het kantoor van je klant.
 • AOV
  Een ArbeidsOngeschiktheidsVerzekering dekt jou als ondernemer als je ooit, om wat voor reden dan ook, arbeidsongeschikt wordt en je werk niet meer kan uitvoeren.
 • RBV
  Een RechtsBijstandsVerzekering is er om kosten voor rechtsbijstand te dekken, indien je ooit een geschil hebt. Let op: deze kan zakelijk gezien erg prijzig zijn. Het kan soms wél lonen om deze in privé te nemen. Je betaalt als ondernemer een iets hogere premie, maar bent wel beter beschermd tegen aansprakelijkheid in privésituaties.

Administratie

Hét onderwerp waar sommige ondernemers van juichen en andere ondernemers kromme tenen van krijgen: de administratie.
Zie het als je eigen voordeel om een goed opgezette administratie bij te houden. Dit geeft je een duidelijk inzicht in de positie van je bedrijf (kosten / baten / bezittingen / schulden) en geeft je houvast bij het plannen en begroten van de toekomst. Je bent wettelijk verplicht dit goed bij te houden, besteed hier dus wat tijd aan.
Het is aan te raden om met enkele accountants te gaan praten en een passende samenwerking aan te gaan. Een goede accountant kan je helpen met het uitzoeken en opzetten van een boekhouding (inclusief de juiste software) en het adviseren omtrent belastingen. Een goede accountant verdient zichzelf terug.


Tijdsbesteding en planning

Op basis van ervaring en diverse uiteenlopende business-trainingen in de afgelopen jaren, kan ik je zeggen dat je (zeker de eerste jaren) heel veel tijd in je bedrijf zult moeten steken om het op te bouwen. Ik raad aan dat je je tijd goed plant om elk uur zo effectief mogelijk te besteden. Als stelregel ben ik aan het begin van onderstaande richtlijn uitgegaan, en stel je die later steeds bij:
- 40%: Operationeel
- 40%: Marketing/Sales
- 15%: Strategie/Innovatie
- 5%: Backoffice/Administratie
In het begin is het hard werken; je hebt veel verschillende zaken te doen in 100% van je tijd. Je kunt hier meer uithalen door werkweken van meer dan 40 uur te maken; bijvoorbeeld 60 of 80 uur. Ondernemerschap is (zeker in deze fase) geen comfort, maar levert je wel veel voldoening op.
Zodra je kunt, is het de kunst om op te schalen en medewerkers aan te nemen. Je kunt je tijd dan gaan shiften, bijvoorbeeld meer op strategie. Voor alle overige gebieden geldt dat je ze nuttiger en effectiever in kunt zetten door effectief te delegeren.


Ready to go!

Ik kan niets beters adviseren dan simpelweg gewoon te beginnen. Een deel van ondernemerschap is onzekerheid; je hebt wat kunnen plannen, nu is het tijd om het werk te gaan doen.
Focus op het opbouwen van een klantenkring en je omzet. Omzetcijfers an-sich moeten geen streven of doel zijn, ze zijn echter wel een uitstekend middel om de score bij te houden. Maak een kleine planning en begroot wat je bedrijf gaat doen. Hoe ga je je klanten optimaal bedienen en ambassadeur maken? Hoe kom je aan nieuwe klanten?
Plan altijd minstens één stap vooruit: wat is je volgende groeikeuze? Wat is er nodig om naar het volgende level te komen? Hoe ga je om met onverwachte situaties die op je pad kunnen komen?

In de komende weken zal ik verder schrijven over deze onderwerpen en het verder doorgroeien van je business. Er is nog zóveel te behandelen! Deze post is nog maar het begin.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Ik ben benieuwd naar je comment hieronder!

Disclaimer: Zoek deskundig advies op het gebied van rechtsvormen, verzekeringen, fiscale en juridische aspecten als je hier vragen over hebt. Bovenstaande artikel bevat een erg algemene beschrijving, bedoeld als goede basis, waar je echter niet volledig op moet vertrouwen bij het bepalen van je eigen situatie.