Alle techtopics

Road-legal e-step? Challenge Accepted

Door DarthPlastic op woensdag 1 augustus 2018 22:15 - Reacties (57)
Categorie: Tech, Views: 37.487

The road to succes: het legaal op de weg krijgen van een Xiaomi M365 elektrische step (e-step)


Foto's RDW-bezoek, keuring/controle en inslaan NL VIN-registratie (framenummer)

Inleiding
Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld verschijnen: elektrische steps. Dit is ook niet zo gek, want ze zijn licht, handzaam en je helpt het milieu een handje door elektrisch te rijden. Ideaal, zou je zeggen. Toch is er nog een groot nadeel aan het rijden op een elektrische step. Je mag er namelijk alleen mee op de openbare weg, als hij is erkend als bijzondere bromfiets. Ik ben sinds kort bezitter van een Xiaomi M365 en houd als ondernemer wel van een uitdaging, daarom ben ik als hobby op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wat ervoor nodig is om deze e-step legaal de weg op te krijgen.

UPDATE 05-2021
Helaas zijn er twee negatieve ontwikkelingen:
1) De verzekeraar stuurde mij dit jaar geen mooi nieuw verzekeringsplaatje, maar een opzeggingsbrief. Het is nu zoeken naar een nieuwe verzekeraar.
2) Onlangs sprak ik twee agenten die iemand met een e-step aanhielden. Hij kreeg een bekeuring van €300 (al was dat formeel aan de OvJ volgens de agent) en bij herhaalde overtreding een inbeslagname. De agent liet mij een web-app zien, die uitwees dat ze deze berijder moesten bekeuren.
Het is jammer om te zien dat de wetgeving nog (erg) achterloopt. Gelukkig is er een (steeds grotere) community waarin samen naar nieuwe oplossingen wordt gezocht. Voor meer informatie verwijs ik je als lezer graag naar dit forumtopic: Het grote elektrische steps topic

Inleiding
De Xiaomi M365 is een elektrische step die je vanuit China kunt importeren. Met zijn lichte gewicht (12,5kg, dus draagbaar) en kleine afmetingen, is hij gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Daarnaast ben je, zeker in de binnenstad, erg wendbaar en kun je je gemakkelijk van A naar B verplaatsen. Als IT-ondernemer en gadgetliefhebber vind ik dit ideaal vervoer voor in de binnenstad, je hebt immers geen gedonder met parkeren of drukte/files.

Step review
Er zijn online zéér veel reviews te vinden over deze step. Om een korte samenvatting te geven, de e-step weegt ca. 12,5kg, rijdt 20 á 25 km per uur, en heeft een actieradius van een kleine 30 kilometer afhankelijk van je rijgedrag. De step kost ongeveer € 350,- en komt inclusief extra bandenset en EU-charger. Het opladen duurt ca. 4 uur. Op een volle accu is de step het snelst. Als de step bijna leeg is kun je nog een stuk rijden maar wordt de snelheid en acceleratie verlaagd zodat je de langst mogelijke afstand kunt afleggen.
De step heeft zeer heldere LED-verlichting voor en achter en is uitgerust met een remlicht.
Als laatste wordt een leuke app meegeleverd om diverse instellingen vanaf je smartphone aan te kunnen passen. Tijdens het rijden is die app echter niet bruikbaar for obvious reasons.

Wetgeving
Een e-step is een voertuig met elektrische aandrijving (motor).
Om legaal met een elektrische step op de weg te kunnen, moet hij ten eerste aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet bijvoorbeeld verzekerd worden en je moet je houden aan de regels die ook voor snorfietsers gelden. Als jouw elektrische step, zoals die van mij, is geïmporteerd vanbuiten de Europese Unie of de Europese Vrijhandels Associatie, dan moet de RDW deze goedkeuren voordat je op de Nederlandse openbare weg mag rijden. Ik heb daarom bij de RDW opgevraagd wat de mogelijkheden zijn om een individuele goedkeuring te krijgen. Dit leek in de eerste instantie simpel: de gevraagde documentatie moest worden aangeleverd en er moest een VIN-nummer (framenummer) in de step aanwezig zijn. Dit laatste bleek niet zo simpel als gedacht. Het VIN-nummer kan namelijk alleen door de fabrikant worden ingeslagen en niet door particulieren. Je kunt wel een VIN-nummer laten ‘aanmaken’ door een losse individuele keuring aan te vragen en de step als zelfbouwvoertuig te zien. Hij wordt dan echter gekeurd als bromfiets/snorfiets. Dat vereist o.a. dat hij een zadel en spiegels krijgt. Het is technisch mogelijk om een zadel op je step te laten monteren, maar dan is het natuurlijk geen step meer. Bovendien is de keuring erg prijzig. Niet doen dus.

Toch besloot ik eens bij het RDW langs te gaan met mijn step om te achterhalen of er echt niet wat mogelijk is. Na álle documenten uitgebreid te hebben doorgenomen, heb ik uiteindelijk een mogelijkheid bij de RDW gevonden. Na intensief overleg met de keurmeester werd mij de mogelijkheid toegestaan om een VIN-nummer in mijn step te laten slaan en het voertuig te registreren als ‘bromfiets zonder kenteken’. Dit is de voertuigklasse waar o.a. scootmobielen ook in vallen en resulteert in een geldig NL VIN. Reden genoeg dus om een afspraak in te plannen.

Afspraak bij het RDW
De afspraak kun je het beste online inplannen onder het kopje ‘identificatie / inslag VIN’. Hier moet je ook een framenummer invoeren. Ik heb hier eerst het Xiaomi-nummer ingevoerd maar dit zorgde voor verwarring bij het RDW. Zij erkent Xiaomi namelijk niet als geregistreerde fabrikant. Het is daarom aan te raden om geen framenummer op te geven.

Ik kwam goed voorbereid naar de afspraak en nam alle denkbare documentatie, aankoopbewijzen en specificaties met mij mee. Dit bleek achteraf gezien technisch/juridisch niet nodig, maar wel zeer nuttig om de medewerkers te overtuigen. Wat wellicht wel helpt is om een uitgeprint A4’tje met daarop het merk, type en serienummer overgetypt mee te nemen, die je tussen de documentatie stopt. Zorg dat men begrijpt waarvoor je komt. De step moet geclassificeerd worden als ‘bromfiets zonder kenteken’. Dit begrepen ze bij het RDW eerst niet dus heb ik gerefereerd aan het willen classificeren als invalidenvoertuig. De RDW-keurmeester had zo zijn bedenkingen bij de geschiktheid van een step als invalidenvoertuig, maar uiteindelijk is de categorienaam ‘bromfiets zonder kenteken’ niet gelimiteerd aan invalidenvoertuigen en is dus besloten dat er een VIN-nummer op mijn step mocht worden ingeslagen. Wel benadrukte de keurmeester nog eens extra dat dit nummer an-sich nog niet betekent dat de step legaal de weg op mag.


Intern RDW-formulier (links) waarop je de juiste vinkjes aangekruist ziet staan (rechts), na lang praten

Het VIN-nummer dat voor mijn step is aangemaakt is een RDW-custom VIN uit de reeks voor zelf uitgegeven nummers. Wat belangrijk om te vermelden is dat het om een elektrische step met voorwielaandrijving gaat, zodat je een VIN-nummer uit de juiste categorie krijgt. Het VIN-nummer wordt vervolgens altijd rechts op het chassis ingeslagen. Met een groot apparaat ponsen ze het nummer erin, zo dicht mogelijk bij de aandrijving. In mijn geval was dit op de zijkant van de batterijbak.

Opvallend te vermelden is dat er geen uitgebreide technische keuring of proefrit heeft plaatsgevonden. Er werden wat eenvoudige vragen gesteld over de verlichting en reflectoren en daarmee was de zaak afgedaan. Men wil weten hoe de aandrijving werkt en hoe de remmen werken. Van tevoren had ik wel een reflector om de stuurstang bevestigd, deze kwam ook direct door de keuring heen. Na het betalen van de leges, totaal € 84,- , was alles afgerond en liep ik trots met mijn step mét VIN-nummer weer naar buiten.
Je krijgt geen keuringscertificaat o.i.d. mee, wél een factuur waarop je nieuwe VIN vermeld staat.

Kentekenplaat vs Verzekeringsplaat
Een niet-kentekenplichtige bromfiets hoeft, zoals de naam al zegt, geen kenteken te voeren. De plicht om verzekerd rond te rijden blijft echter van kracht. Je bent niet onder je reguliere WA-verzekering gedekt als je schade aan iemand anders veroorzaakt tijdens het besturen van een voertuig. Om die reden is het wettelijk verplicht om je voertuig te verzekeren.

Verzekering
Ik ben opzoek gegaan naar een verzekeraar die bromfietsen accepteert, in het bijzonder de niet-kentekenplichtige bromfietsen.
Een eerste poging om mijn elektrische step te verzekeren op basis van het Xiaomi serienummer is afgewezen vanwege het missen van een officieël erkend VIN-nummer. Nu mijn elektrische step een NL-registratie met RDW-geldig VIN heeft, heb ik een verzekeraar gezocht en gevonden die dit wil uitvoeren. Niet elke verzekeraar zal dit willen doen. Het grootste nadeel is namelijk dat Xiaomi geen Europese typegoedkeuring heeft aangevraagd. Dit betekent dat sommige grote verzekeraars de step niet accepteren. Hier kom je echter snel zelf achter na het aanvragen van je polis.
Via e-mail heb ik nog contact gehad om de verzekering te laten bevestigen. Daar wordt model Xiaomi M365 bevestigd. Vervolgens kreeg ik een e-mail met acceptatiemelding.

Acceptatie
Na enkele dagen wachten was het eindelijk zo ver: Het verzekeringsplaatje, polisbladen en een groene verzekeringskaart in de brievenbus! In plaats van het blikken plaatje is het verzekeringsplaatje tegenwoordig een reflecterende kunststof sticker. Nette montage is een uitdaging. Ik laat een klein dibond plaatje op maat maken om de verzekeringssticker netjes op de achterbumper te kunnen bevestigen.

https://tweakers.net/ext/f/ZhlJ09wTCO1jYDklE03JSMTP/full.png
De verzekeringsstukken: groene kaart en het verzekeringsplaatje

Montage verzekeringsplaatje
Op een rond spatbord is het nogal lastig om het verzekeringsplaatje netjes te monteren.
Door even binnen te lopen bij een scootmobielwinkel ben ik aan een kentekenhouder gekomen. (Typenummer: 25UN621, ik merk dat diverse webshops hem ook verkopen) De beugeltjes zijn met wat kracht te buigen en kunnen om de bumper heen. Vervolgens heb ik beide zijden om de bumper heen gebogen. Klein stukje tape om te borgen, en klaar :) Hij kan niet verschuiven omdat de houder strak boven het achterlicht vast zit.

https://tweakers.net/ext/f/QPoqzhi1Wojn10EQbe7KTeCc/full.jpg
Montage van de verzekeringsplaat

De proef op de som: Politiebezoek
Vervolgens de ultieme test: Met goede moed én alle stukken bij me ben ik naar het politiebureau gereden om mijn step te laten checken. Drie agenten hebben vol verbazing naar de step gekeken, met een even-zo-grote verbazing toen het VIN en verzekeringsbewijs naar voren kwam. Ik heb de nummers laten natrekken in hun systeem. En die zien er goed uit!
De step hoort op het fietspad en mag niet harder dan 25km/h; tevens dient het verzekeringsplaatje vast achterop de step gemonteerd te zijn en hoor je een verzekeringskaart/-bewijs te kunnen tonen bij controle. Men kan via een handheld checken of de verzekering geldig en actief is. Als je je gedraagt in het verkeer, zou het rijden van deze step niet tot problemen moeten leiden. Je zult géén harde verklaring meekrijgen dat je altijd vrijuit kunt gaan bij controles, maar men vond de combinatie step + RDW-VIN + verzekering + plaatje een prima legale combinatie en zagen geen reden waarom dit niet goed zou zijn! Yes!

Ik ben enorm happy met de uitslag. Als ondernemer geeft me dit bovendien een kick-ass gevoel, wellicht herkenbaar gevoel als iets je lukt waarvan iedereen zegt dat het niet zou lukken.

Ga je dit ook uitvoeren of heb je dit ook gedaan, laat dan even een reactie achter!
Wil je op de hoogte blijven van verdere updates over dit onderwerp? Houd mijn blog hierover dan goed in de gaten.
Heb je vragen? Post ze hieronder! Ik zie uit naar de comments en mede-ervaringen.

Op het GoT forum is er ook een topic actief over de step, waaruit ik het initiatief heb genomen deze stappen te zetten en deze post te schrijven: Xiaomi M365 elektrische step scooter

Managementsamenvatting / quickstart guide
Een groffe samenvatting van alle genomen stappen:
1) Bestel de step (ca. EUR 350,-)
2) Maak afspraak bij de RDW voor inslaan VIN (ca. EUR 84,-)
3) Laat het VIN bij een lokaal keurstation inslaan. Voertuigcategorie 'bromfiets zonder kenteken'
4) Vraag verzekering aan (ca. EUR 5-10,- p/m)
5) Monteer verzekeringsplaatje (ca. EUR 10,-)
6) Gas erop! (priceless)


Over de auteur
Otto Lodewijk, eigenaar van IT-bedrijf SuitIT, fervent Tweaker en gadgetliefhebber, post op dit Tweakblog om te schrijven over de ervaringen uit het leven van een IT-ondernemer. In het bijzonder: een kijkje achter de schermen bij SuitIT. Hét IT-bedrijf waar alles zo geregeld is dat je er als IT'er graag wil werken en een leuke groep enthousiaste/skilled mensen aantrekt. Sta je toevallig open voor een uitdaging in cloud-/systeembeheer omgeving Eindhoven/Brabant en wil je de e-step eens in het echt zien en proberen, stuur dan gerust een berichtje! Zou deze step ook onder ons fietsenplan geschaard kunnen worden? ;)

DISCLAIMER: Bovenstaand blog beschrijft een ervaring en biedt geen zekerheid over het wel/niet road-legal kunnen krijgen van een e-step. Voor alle mede-tweakers deel ik deze ervaring met plezier. Ik onthoud mij echter van alle aansprakelijkheid die mogelijk kan ontstaan uit het opvolgen/navolgen van deze stappen. Ik garandeer niet dat deze tekst, en eventuele statements en/of uitspraken correct zijn. Je dient 100% zelf te zorgen (en controleren) of je rechtmatig handelt. Je bent verantwoordelijk voor je eigen acties. Bovenstaande tekst geeft geen garantie om road-legal de weg op te mogen. Bovenstaande tekst geeft geen garantie dat je goed verzekerd bent op deze manier. Let's tweak on!

World Backup Day - Backup Strategie voor dummies

Door DarthPlastic op zaterdag 31 maart 2018 13:47 - Reacties (3)
Categorie: Tech, Views: 6.186

Vandaag is het 31 maart, World Backup Day!
De uitgelezen mogelijkheid om iets te schrijven over back-ups.
Waarom? Veel techneuten weten prima wat een back-up is en doet, maar kunnen deze niet (goed) koppelen aan de vragen vanuit het bedrijfsleven. Daarnaast is het een manier om niet-technische mensen inzicht en informatie te geven over de strategie en opbouw van goed werkende back-ups

Een week geleden lazen jullie in mijn startpost ('Behind the scenes' bij IT-bedrijf SuitIT) dat ik in lekentaal ga schrijven over diverse IT-gerelateerde onderwerpen. Op deze manier zijn blogs te volgen door professionals op het gebied van IT, maar ook door de geïnteresseerde lezer die meer over een bepaald onderwerp te weten wil komen.

Deze blogpost start ik met enkele algemene begrippen en technieken over back-ups en vervolgens geef ik een aantal praktische tips bij twee verschillende casussen:
 • Een goede zakelijke backupstrategie
 • Gemakkelijke back-ups voor je privédata
Risico's en maatregelen
Voordat je écht een goed passende strategie kunt uitwerken, moet je eerst stilstaan bij de vraag: "Waar wil ik mijn data tegen beschermen?"

Enkele mogelijke risico's waarvoor je je kunt indekken:
 • A. Menselijke fouten
  Een voorbeeld van een menselijke fout kan het (per ongeluk) verplaatsen of verwijderen van data zijn. Je opslagmedium is dan wellicht (fysiek) nog in orde, maar je hebt zelf schade aangericht aan je data.
  Een goede bescherming tegen dit soort fouten is het gebruik van bijvoorbeeld snapshots, shadow copies (Windows) of Time Machine (Mac). Je kunt dan letterlijk enkele versies 'terug in de tijd'. Het kan wenselijk zijn om verder terug te kunnen; je hebt dan meer back-up ruimte nodig.
 • B. Virus-uitbraak
  Een voorbeeld van een virusuitbraak is een cryptolocker die alle data versleutelt en zowel alle bestandsnamen als de inhoud onleesbaar maakt.
  In een aantal gevallen kun je je snapshots of shadowcopies inzetten om de fout te herstellen en kom je er goed mee weg. Als het virus er echter in slaat om je shadowcopies ook te beschadigen heb je een probleem. Daarom is het verstandig om een kopie op een ander medium te hebben staan, los van 'de hoofdopslag', waar een virus niet (eenvoudig) naar door kan breken.
 • C. Crashes of storingen
  Vergelijkbaar met een zware virusinfectie, kan een (fysieke) crash of storing zorgen voor permanente beschadiging of vernietiging van je data. Dit is op gelijke manier te voorkomen door een losstaand back-up medium in te zetten.
 • D. Brand
  Wat als je brand krijgt, en zowel je data-media áls backup-media verloren gaan? Om hier tegen te beschermen is het noodzakelijk om een back-up op een fysieke andere locatie te hebben staan.
De tweede vraag die je jezelf kunt stellen is: "Wat is mijn data me waard?"
Heb je een onderneming, weeg af wat dit het bedrijf per uur, per dag of per week kost.
Er zijn twee belangrijke begrippen binnen IT: RTO en RPO.
 • RTO (Recovery Time Objective)
  Stel dat er een calamiteit plaatsvindt die ervoor zorgt dat een applicatie offline gaat, hoe lang duurt het dan voordat de IT-omgeving met de desbetreffende applicatie weer volledig functioneert? Dit drukken we uit in een tijdseenheid: Recovery Time Objective (RTO).
  Een voorbeeld: een RTO van bijvoorbeeld twee uur garandeert dat de applicatie in het meest extreme geval twee uur offline is.
 • RPO (Recovery Point Objective)
  Naast RTO is er een tweede factor die bepalend is voor de impact van een crash of storing: de hoeveelheid data die verloren gaat. Ook dit wordt uitgedrukt in een tijdseenheid. Een RPO van vier uur betekent dat in het ongunstigste geval alleen de data die verwerkt werd in de laatste vier uur voorafgaand aan het moment van uitval verloren gaat. Alle data die voor dat moment verwerkt werd, gaat niet verloren. Voor RPO geldt ook dat dit een maximale waarde is. In de praktijk kan er minder data verloren gaan, maar in principe niet méér.
  Een voorbeeld: Als je iedere nacht om 06:00 uur een back-up laat maken en de volgende ochtend om 11:00 uur een crash hebt, dan ben je de data van de tussenliggende 5 uur kwijt. Met een RPO bepaal je zelf wat de maximale tijdsduur mag zijn die tussen 'nu' en 'de laatst gemaakte back-up' zit.
Om kostenbewust met RPO- en RTO-tijden om te gaan kun je twee tijden bepalen: een "objective" wat je in 90% van de gevallen wilt kunnen halen en een "maximum" wat het absoluut hoogst toelaatbare is. Het willen beschikken over een lagere RPO- en RTO-tijd betekent namelijk ook dat er geïnvesteerd moet worden in de nodige componenten en systemen om dit voor elkaar te krijgen.De gouden 3-2-1 regel
Om data veilig (genoeg) te bewaren is de zogenaamde 3-2-1 regel voor het bewaren van data in het leven geroepen.
In het kort:
 • Bewaar je data op minstens drie verschillende plekken
 • Op minstens twee verschillende media
 • Waarvan minstens één externe locatie


Soorten back-ups
Hier wordt weinig bij stil gestaan, en is toch wel degelijk belangrijk:
 • Volledige backups
  Een volledige backup is een 1:1, volwaardige kopie van je data. Deze kan dus direct gebruikt worden om op terug te vallen, mocht hier nood aan zijn.
 • Incrementele of differentiële backups
  Een incrementele/differentieële backup is een backup van alle veranderingen in je data tussen je vorige back-up en nu. Op zichzelf is deze back-up niet bruikbaar, omdat hij slechts de bestanden bevat die gewijzigd zijn. Als aanvulling op een volledige back-up, is dit echter een goede strategie om met weinig ruimte meerdere 'herstelpunten' aan te maken.
Een goede back-up bestaat uit een combinatie van een aantal volledige en incrementele back-ups, om maximale zekerheid en flexibiliteit te bieden én optimaal kosten-efficiënt bezig te zijn.

Casus1: Zakelijke back-up strategie
Zakelijke data is meestal erg bewerkelijk omdat hier met grote aantallen medewerkers tegelijk aan gewerkt wordt. Stel een 'baseline' in waaraan de back-up moet voldoen en maak uitzonderingen waar nodig.
Onderstaande tijden zijn een voorbeeld voor een fictief MKB-bedrijf met 50 medewerkers en een ERP-systeem waarin men orders boekt en verwerkt.
Baseline (e-mail; datashare; applicaties):
RPO: 1 uur, max. 24 uur
RTO: 4 uur, max. 8 uur
ERP-systeem (orders, logistiek, administratie):
RPO: 1 uur, max. 4 uur
RTO: 4 uur, max. 4 uur
Archiefdata (oude administratie; marketingarchieven e.d.):
RPO: 24 uur, max. 7 dagen
RTO: 8 uur, max. 7 dagen

We kiezen hier voor vier technieken (vier verdedigingslinies, afhankelijk van hoe je het wil zien):

1a. Snapshots op de fileservers
Eigenlijk niet als officiële back-up te tellen, meer als zekerheid: bedoeld voor bescherming tegen gebruikersfouten of (beperkte) virusaanvallen.
Je gebruikt deze methode vooral om snel en gemakkelijk data terug te kunnen zetten. Het voordeel aan deze techniek is dat eindgebruikers eventueel zelf bestanden terug kunnen zetten indien gewenst.
Uitgevoerd door elk uur een Shadow Copy job op de fileservers uit te voeren, weggeschreven op de server zelf.
De RPO is dus 1 uur; de RTO is 1 tot 30 minuten.

1b. Transactie Backups op de databaseservers
Een SQL-server schrijft transactielogs op de server weg. Met deze logs kan men zeer nauwkeurig transacties terugdraaien. Wanneer de betreffende server/database echter volledig crasht zijn deze logbestanden ook weg. Vandaar elk uur een kopie van (enkel) de transactielogs, om deze te gebruiken i.c.m. de laatste full backup van de vorige nacht.
De RPO is dus 1 uur; de RTO is 5 minuten tot 4 uur.

2a. On-site back-ups
Deze back-up is bedoeld als bescherming tegen de meeste grote storingen, servercrashes of virusaanvallen. Deze data wordt niet weggeschreven op de server zelf, maar op een ander medium. Als voorbeeld: een NAS/SAN in de serverruimte, en Veeam Backup&Recovery als software.
Elke nacht laat je een volledige kopie van álle data op dit backupmedium opslaan.
De maximale RPO is hiermee 24 uur; de RTO is 1 tot 4 uur.

2b. On-site back-up archieven
Deze back-up is bedoeld om verder terug in de tijd te gaan, als de eerste backup-opslag een storing heeft, of om de restoresnelheid te verhogen indien er meerdere servers met data tegelijkertijd moeten worden hersteld.
Dit medium kan bestaan uit een NAS of andere media, bijvoorbeeld backuptapes.
Elke nacht laat je de meest recente backup dupliceren naar de tweede opslagruimte. Tevens worden hier naast afgelopen nacht, ook de afgelopen 4 wekelijkse backups bewaard, en de afgelopen 6 maandelijkse backups.

3. Off-site back-ups
Deze back-up is bedoeld als disaster recovery bij overmacht (brand, water, e.d.) of een grote storing waarbij zowel de hoofdopslag én de back-up opslag verloren gaan.
Als voorbeeld: Off-site backupopslag kan bestaan uit dataruimte in de cloud, via Veeam Cloud Connect, of Amazon S3 / Glacier.
Via internet kan de back-up data 's nachts worden getransporteerd.
Ook worden hier soms nog tapes voor gebruikt, wegens de lage kosten per TB opslagruimte en lange bewaartijd. Sommige bedrijven zijn verplicht om alle data binnenshuis te houden; dan kan tape ook een aantrekkelijke optie zijn.

Casus 2: Prive back-up strategie
Vergeleken met zakelijke data, is privédata (meestal) wat minder spannend en er is minder budget voor een back-up oplossing.
Als voorbeeld stellen we de volgende tijden:
RPO: 14 dagen
RTO: 2 dagen
Wegens de hogere RPO en RTO tijden, kan er goed op de kosten geschaafd worden.
Dit kunnen we als volgt aanpakken:

1. Snapshots op de PC of NAS
Vrijwel elke PC (Mac) of NAS ondersteunt snapshots, op een soortgelijke manier als in de vorige casus besproken.
Voorbeeld Windows: Configuring Windows 10 File History (NB: Je hebt hier wel een extra harddisk voor nodig)
Voorbeeld Mac: A Beginner's guide to Mac File Versioning
Voorbeeld NAS: Synology / QNAP / Netgear

2. Lokale back-ups
Voorbeeld Windows: Veeam Agent (freeware!)
Voorbeeld Mac: Time Machine gebruiken

3. Online back-ups
Windows/Mac: Cloud-backups zijn gemakkelijk te regelen via o.a. CrashPlan Pro of Carbonite. Het idee is 'set it and forget it', waarbij de software een volledige versleutelde kopie van je files maakt, en vervolgens elke 15 minuten een incrementele back-up van de wijzigingen bijhoudt.
N/B: Uit eigen ervaring weet ik dat zowel de back-up tijd als restoretijd bij Crashplan helaas erg lang is. Het is een goedkope manier om veel data veilig te stellen, maar reken erop dat je in de praktijk met maximaal 1 tot 5 MB/s kunt lezen of schrijven, ook al heb je een snelle internetverbinding.

Testen
Het klinkt voor de hand liggend om back-ups regelmatig te testen. Toch gebeurt dit niet vaak (genoeg). Gebruik een testmoment om je RPO en RTO te evalueren. Hoe eenvoudig was het om de back-up terug te zetten?


Middels dit artikel zijn back-ups geen moeilijk begrip meer. Ik houd het technisch niveau in de tekst bewust vrij laag, zodat dit artikel door een breed publiek goed te lezen is.
Vragen of aanvullingen? Ik ben benieuwd naar je comment hieronder!